Ahogy tavaly karácsonykor is, előre félek a nagy kajálástól, szóval –
mivel kikerülni nem lehet, az igazi kegyetlenség lenne süti nélkül karácsonyozni :) - igyekszem valamivel tompítani a
dolgot. Most pl egy püspökkenyér-utánzatot készítettem el, csak éppen
vállalható formában.
A leírt hozzávalókon kívül mehet még bele citrom- vagy narancshéj, és
szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. Nyilvánvalóan az
adagokat csak nagyjából írtam, mert most az “1 db érett banán” az elég nagy
méretbeli skálát lefed pl, szóval próbálgatni kell, hogy jó legyen az állaga.
Aki mirelit meggyet tesz bele az meg vegye számításba, hogy az nedves
hozzávaló, akkor több szárazanyagot kell belerakni (pl 1-2 evőkanál kókusz-
vagy mandulalisztet, vagy csak sima zabpelyhet vagy zabpehelylisztet). Lényeg,
hogy a recept nincs kőbe vésve, a hozzávalók a lényegesek, és lehet próbálgatni
kinek hogy jön be. Az íze viszont tényleg tuti.
Hozzávalók: Kb. 25×10 cm-es
hosszúkás formához
• 6 tojás
• 1 érett
banán
• 1 csipet
só
• 1 tk sütőpor
(keményvonalasok nyomulhatnak gluten-és foszfátmentes változattal)
• 8 dkg
eritrit (lehet stevia is, csak én azt utálom mert utóíze van)
• 3 ek kókuszolaj (vagy végülis bármilyen olaj ) + a kenéshez még egy pici
• 10 dkg
hámozott, őrölt mandula, dió, vagy bármilyen olajos mag
• 10 dkg
apróra vágott étcsokoládé (ez lehet több is, ki hogy érzi)
• 20 dkg aszalt
barack v bármilyen cukrozatlan aszalt gyümölcs, apróra vágva (LIDL-ben és
ALDI-ban marha jókat lehet kapni, és ráadásul cukrozatlanok is ) )
|
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukhoz hozzátesszük a pépesített
banánt, a sót, a sütőport, az eritritet és a 3 evőkanál olajat. Az egészet
simára keverjük. Tiszta habverővel kemény habbá verjük a fehérjét. A hab felét
a tojássárgájás keverékhez adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, az
étcsokoládét és az aszalt gyümölcsöt, majd a maradék fehérjehabot is.
Vékonyan kiolajozott szilikonformába öntjük (ha csak fémformánk van,
akkor sütőpapírral kibéleljük), - egyébként sztem tökmindegy milyen alakú - és nagyjából 150 fokon 70 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e; ha nem, akkor alufóliával
letakarva még tovább sütjük. Ha sütés közben túl gyorsan pirul a
teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. De ez is nyilván attól függ kinek milyen a sütője. A formából óvatosan
kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk,
mert melegen még széteshet.
Elkészítési idő: 90 perc allezusammen-nochdazu.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése